bulldogmentés logo

Gazdira váró francia buldogokGazdira váró francia bulldogok Gazdira váró angol buldogokGazdira váró angol bulldogok Gazdira váró buldog keverékekGazdira váró bulldog keverékek Elveszett/talált bulldogokElveszett/talált bulldogok Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam
BullBlogBullBlog Kutya hírekKutya hírek Tudnivalók a francia buldogrólTudnivalók a francia buldogról Tudnivalók az angol buldogrólTudnivalók az angol buldogról SikertörténetekSikertörténetek Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek
Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?
Számlaszám és adószám
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Iszapkatasztrófa ÁLLATÁLDOZATAI
2010.10.08. Döbbenet, fájdalom és kilátástalanság – ezzel szembesültek a NOÉ Állatotthon Alapítvány munkatársai, amikor szerdán reggel megérkeztek a katasztrófa sújtotta településekre. Az iszapáradat elsodort mindent, emberéleteket követelve és nem kímélte az állatokat sem. A katasztrófa elsõ hírei után azonnal megkezdte az Alapítvány az állatok mentésének szerezését. Több állatvédõ szervezet háttértámogatásával szerdán megkezdõdhetett a háziállatok, gazdasági állatok és vadállatok mentése is. Sajnos, ahogy megjósolható volt, nagy részük nem éle túl a katasztrófát, de még így is rengeteg sérült, elárvult, magára hagyott állaton kell segíteni.

A NOÉ Állatotthon Alapítvány, rendszeresen segít bajbajutott állatokon, így természetes, hogy egy ekkora katasztrófában is segítõ kezet nyújt a rászorulóknak és gazdáiknak. Összeszorult szívvel szervezték a mentést, folyamatosan egyeztetve a helyszíni hatóságokkal és több állatvédelmi szervezettel, félve a legszörnyûbb lehetõségtõl, de reménykedve, hogy lesz még kin segíteni.

A helyszínen tapasztaltak mégis minden képzeletet felülmúltak. A vörösiszap semminek és senkinek nem kegyelmezett. Az Alapítvány önkéntesei házról házra járva kutatnak állatok után, de a legtöbb helyen már csak az elpusztult állatok tetemének összegyûjtésében tudnak segédkezni. A háztáji állatoknak, baromfiknak, a faluhelyen sajnos még mindig elterjedt módon, láncon élõ kutyáknak semmi esélyük nem volt a túlélésre.

Néhány szerencsés állat mégis túlélte a katasztrófát, õk azonnali orvosi ellátásra és valószínûsíthetõen hosszú távon kezelésre szorulnak. Jellemzõen megégtek a lúgos maró iszaptól, túlnyomó többségük szeme, orra és szája súlyosan károsodott. Az Alapítvány munkatársai már a helyszínen gyors elsõsegélyben részesítették a megmentett állatokat, bundájukat, tollazatukat megtisztították, sebeiket ellátták.

Azokat az állatokat, melyekrõl gazdáik végsõ elkeseredésükben lemondtak, így biztosítva legalább a kutyájuknak a további biztos jövõt, illetve akiknek nem sikerült megtalálniuk a gazdáját az Alapítvány munkatársai felszállították Budapestre. További gyógykezelésükrõl és elhelyezésükrõl az Alapítvány, illetve a velük együttmûködõ állatvédõ szervezetek gondoskodnak a jövõben.
Az elsõ mentési napon közel 20 súlyos állapotban lévõ kutyát, több sérült macskát, baromfit, pulykát, sõt még egy ékszerteknõst is sikerült megmenteni.

A munka nem ért véget, reményeik szerint azok az állatok, akinek sikerült életben maradniuk, lassan megpróbálnak visszatérni a saját házaikhoz, ezért a következõ napokban folytatódik az összehangolt mentés.
A helyszínrõl elszállított állatokról pontos fényképes nyilvántartás készül, mely elérhetõ lesz a NOÉ Állatotthon Alapítvány honlapján, www.noeallatotthon.hu, valamint eljuttatnak a katasztrófában érintett polgármesteri hivataloknak, ezzel megkönnyítve az állatok esetleges hazajutását.

A mentés folytatásáról, valamint egyéb részleteirõl bõvebben a www.noeallatotthon.hu címen tájékozódhatnak.
A mentésrõl, valamint a megmentett állatokról szabadon felhasználható fotók: ITT tekinthetõek meg!

Megosztom a Facebookon