bulldogmentés logo

Gazdira váró francia buldogokGazdira váró francia bulldogok Gazdira váró angol buldogokGazdira váró angol bulldogok Gazdira váró buldog keverékekGazdira váró bulldog keverékek Elveszett/talált bulldogokElveszett/talált bulldogok Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam
BullBlogBullBlog Kutya hírekKutya hírek Tudnivalók a francia buldogrólTudnivalók a francia buldogról Tudnivalók az angol buldogrólTudnivalók az angol buldogról SikertörténetekSikertörténetek Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek
Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?
Számlaszám és adószám
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Út a sikerhez: Az angol bulldog kutyafajta töretlen népszerûsége, és annak következményei
2017.07.12. A fajta megjelenése több száz éves tudatos és mesterséges szelekció eredménye (akárcsak a többi kutyafajta esetében), annak megfelelõen, hogy az ember milyen célokra tenyésztette ki. Vélhetõleg a 16-17. század fordulóján jelent meg a ma élõ populáció õse, és a közhiedelemmel ellentétben, nem Angliában, hanem valahol Kelet- Ázsiában. Funkcióját tekintve az akkoriban igen népszerûnek mondható bikaviadalok aktív résztvevõje volt „bikafogó”, „bikaheccelõ” kutyaként. Az eltelt idõ alatt ezek az állatok nem pusztán morfológiai (külsõ megjelenési) változásokon mentek keresztül, hanem viselkedései változásokon is.


1. kép: Az õsibb, és a napjainkra elterjedt angol bulldogok


2. kép: A koponya méretének és formájának változása az angol bulldog kutyafajtánál az elmúlt 50 évben

1835-ben Angliában törvényesen betiltották a bikaviadalokat, minek következtében ez a fajta funkció nélkül maradt. A tenyésztõk nem láttak tovább potenciált a tenyésztésükben, és ez majdnem az eltûnésüket eredményezte. Fajtakedvelõk azonban a legszelídebb viselkedésû állatokat mopsszal hibridizálták tovább és megszületett a napjainkra ismeretes angol bulldog.
Jelenleg ez a fajta az Amerikai Egyesült Államokban, és többek között hazánkban is a 4. legkeresettebb kutyafajtának számít. De vajon mi tette oly sikeressé ezeket az állatokat az emberek körében, és mi lehet ennek az ára?
A bébi morfizmus elmélete szerint napjainkra a kutya olyan funkciót tud betölteni, mint egy gyerek. Ez a kerek fejû, nagy szemû, és rövid orrú fajta igen elnyerte az emberek tetszését, arról nem is beszélve, hogy jámbor természetével szinte azonnal belopta magát az emberek szívébe.
Azonban, az alapító populációja egyes becslések szerint 68 egyedbõl állt. Ez olyan mértékû bel tenyésztettséget idézett elõ ezeknél az állatoknál, melyekre már nem jelent megoldást a leromlott egyedek kiszelektálása. A természetben, ha egy élõlénynek magasabb a genetikai sokféleségének mértéke az azt jelenti többek között, hogy jobban tud alkalmazkodni a változó környezeti feltételekhez. A vadon élõ állatok éppen ezért kerülik hozzájuk közelebbi rokonsági kapcsolatban álló egyedekkel történõ párosodást például az utódok elvándorlásával, illatanyagokkal, hierarchia viszonyokkal, stb. Az angol bulldogoknak azonban erre nem volt meg a lehetõségük, mivel mi magunk emberek irányítottuk a fajta fejlõdését.
Ilyen mértékû genetikai leromlás számtalan egészségügyi problémát idézett elõ ennél a fajtánál. Kutatások bizonyítják, hogy: dermatológiai, légzõszervi, emésztési, kardiológiai, neurológiai, és reproduktív problémák jelentkeztek. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ennek a fajtának a várható élettartalma 7-9 évre csökkent le. Mindezek olyan anyagi megterhelést róhatnak a tulajdonosokra, melyet korábban elképzelni sem tudtunk volna.


3. kép: Sophia Lauren. Egy szaporító áldozata


4. kép: Bubble. Élt 10 hetet.5. kép: Príma. Sorsára hagyott egyed.

Egy új pénzkereseti lehetõség nyert teret napjainkra: a szaporítói tevékenység. A korábban disznóólként funkcionáló ólakban nyomorúságos körülmények között szaporítják a jövõ bulldog generációját, fittyet hányva az állatok életminõségére, egészségére, és tulajdonképpen az Állatvédelmi Törvényünkre. Vonaltenyésztések sorozatával (minek során az utód mindig valamelyik szülõjével kerül párosításra) igyekeznek a piac számára minél inkább kívánatos egyedeket elõállítani, aminek ez lett a következménye.
Természetesen mindezek nem azt jelentik, hogy le kell mondanunk errõl a fajtáról, de ésszerû mederbe kell terelni ezt a folyamatot. Ne vásároljunk szaporítóktól, mert annak beláthatatlan következményei lesznek. Fogadjunk örökbe, hogy azok, melyeket korábban kizárólag kihasználtak végre szeretõ családba kerülhessenek.
Nem játszhatunk tovább egy másik faj életével, mert ha nem tesszük meg a szükséges változtatásokat, akkor a fajta egészségének tovább romlásával, életének további rövidülésével, magasabb halálozási adatokkal, és talán nem túlzok, amikor azt mondom a fajta eltûnésével is számolnunk kell.


Megosztom a Facebookon