bulldogmentés logo

Gazdira váró francia buldogokGazdira váró francia bulldogok Gazdira váró angol buldogokGazdira váró angol bulldogok Gazdira váró buldog keverékekGazdira váró bulldog keverékek Elveszett/talált bulldogokElveszett/talált bulldogok Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam
BullBlogBullBlog Kutya hírekKutya hírek Tudnivalók a francia buldogrólTudnivalók a francia buldogról Tudnivalók az angol buldogrólTudnivalók az angol buldogról SikertörténetekSikertörténetek Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek
Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?
Számlaszám és adószám
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Út a sikerhez: Az angol bulldog kutyafajta töretlen népszerűsége, és annak következményei
2017.07.12. A fajta megjelenése több száz éves tudatos és mesterséges szelekció eredménye (akárcsak a többi kutyafajta esetében), annak megfelelően, hogy az ember milyen célokra tenyésztette ki. Vélhetőleg a 16-17. század fordulóján jelent meg a ma élő populáció őse, és a közhiedelemmel ellentétben, nem Angliában, hanem valahol Kelet- Ázsiában. Funkcióját tekintve az akkoriban igen népszerűnek mondható bikaviadalok aktív résztvevője volt „bikafogó”, „bikaheccelő” kutyaként. Az eltelt idő alatt ezek az állatok nem pusztán morfológiai (külső megjelenési) változásokon mentek keresztül, hanem viselkedései változásokon is.


1. kép: Az ősibb, és a napjainkra elterjedt angol bulldogok


2. kép: A koponya méretének és formájának változása az angol bulldog kutyafajtánál az elmúlt 50 évben

1835-ben Angliában törvényesen betiltották a bikaviadalokat, minek következtében ez a fajta funkció nélkül maradt. A tenyésztők nem láttak tovább potenciált a tenyésztésükben, és ez majdnem az eltűnésüket eredményezte. Fajtakedvelők azonban a legszelídebb viselkedésű állatokat mopsszal hibridizálták tovább és megszületett a napjainkra ismeretes angol bulldog.
Jelenleg ez a fajta az Amerikai Egyesült Államokban, és többek között hazánkban is a 4. legkeresettebb kutyafajtának számít. De vajon mi tette oly sikeressé ezeket az állatokat az emberek körében, és mi lehet ennek az ára?
A bébi morfizmus elmélete szerint napjainkra a kutya olyan funkciót tud betölteni, mint egy gyerek. Ez a kerek fejű, nagy szemű, és rövid orrú fajta igen elnyerte az emberek tetszését, arról nem is beszélve, hogy jámbor természetével szinte azonnal belopta magát az emberek szívébe.
Azonban, az alapító populációja egyes becslések szerint 68 egyedből állt. Ez olyan mértékű bel tenyésztettséget idézett elő ezeknél az állatoknál, melyekre már nem jelent megoldást a leromlott egyedek kiszelektálása. A természetben, ha egy élőlénynek magasabb a genetikai sokféleségének mértéke az azt jelenti többek között, hogy jobban tud alkalmazkodni a változó környezeti feltételekhez. A vadon élő állatok éppen ezért kerülik hozzájuk közelebbi rokonsági kapcsolatban álló egyedekkel történő párosodást például az utódok elvándorlásával, illatanyagokkal, hierarchia viszonyokkal, stb. Az angol bulldogoknak azonban erre nem volt meg a lehetőségük, mivel mi magunk emberek irányítottuk a fajta fejlődését.
Ilyen mértékű genetikai leromlás számtalan egészségügyi problémát idézett elő ennél a fajtánál. Kutatások bizonyítják, hogy: dermatológiai, légzőszervi, emésztési, kardiológiai, neurológiai, és reproduktív problémák jelentkeztek. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ennek a fajtának a várható élettartalma 7-9 évre csökkent le. Mindezek olyan anyagi megterhelést róhatnak a tulajdonosokra, melyet korábban elképzelni sem tudtunk volna.


3. kép: Sophia Lauren. Egy szaporító áldozata


4. kép: Bubble. Élt 10 hetet.5. kép: Príma. Sorsára hagyott egyed.

Egy új pénzkereseti lehetőség nyert teret napjainkra: a szaporítói tevékenység. A korábban disznóólként funkcionáló ólakban nyomorúságos körülmények között szaporítják a jövő bulldog generációját, fittyet hányva az állatok életminőségére, egészségére, és tulajdonképpen az Állatvédelmi Törvényünkre. Vonaltenyésztések sorozatával (minek során az utód mindig valamelyik szülőjével kerül párosításra) igyekeznek a piac számára minél inkább kívánatos egyedeket előállítani, aminek ez lett a következménye.
Természetesen mindezek nem azt jelentik, hogy le kell mondanunk erről a fajtáról, de ésszerű mederbe kell terelni ezt a folyamatot. Ne vásároljunk szaporítóktól, mert annak beláthatatlan következményei lesznek. Fogadjunk örökbe, hogy azok, melyeket korábban kizárólag kihasználtak végre szerető családba kerülhessenek.
Nem játszhatunk tovább egy másik faj életével, mert ha nem tesszük meg a szükséges változtatásokat, akkor a fajta egészségének tovább romlásával, életének további rövidülésével, magasabb halálozási adatokkal, és talán nem túlzok, amikor azt mondom a fajta eltűnésével is számolnunk kell.


Megosztom a Facebookon