bulldogmentés logo

Gazdira váró francia buldogokGazdira váró francia bulldogok Gazdira váró angol buldogokGazdira váró angol bulldogok Gazdira váró buldog keverékekGazdira váró bulldog keverékek Elveszett/talált bulldogokElveszett/talált bulldogok Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam
BullBlogBullBlog Kutya hírekKutya hírek Tudnivalók a francia buldogrólTudnivalók a francia buldogról Tudnivalók az angol buldogrólTudnivalók az angol buldogról SikertörténetekSikertörténetek Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek
Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?
Számlaszám és adószám
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

A fajtamentésekről nagy általánosságban...
2014.09.22. A minap állatorvosnál jártam, ami sajnos viszonylag gyakori. A váró csordulásig telve volt, ez is gyakori, szerencsére – ezek szerint nem csak szerintem tök jó a doki. Mivel majdnem két órát kellett várnom, bőven volt időm „mozizni” kutyatartó embertársaim körében.

Az első, ami feltűnt, hogy az én kutyámon kívül nem volt más keverék. Lelkes menhely hívőként nekem ez már alapból rosszul esett. Ugyanakkor, bár nem szeretem az előítéleteket, megalapozatlan feltételezéseket, de élek a gyanúperrel, hogy a fajtatiszta bolyhos kis apróságok sem a fajtamentések soraiból kerültek ki.

Nem is lenne ezzel semmi baj, az én szívemet is sok fajta megdobogtatja, és naponta sokkolom a családomat, az „ugye, egyszer nekem is lehet egy…?!” és itt jön a fajták hosszú sora. Egyszer. Egy sokadik következő életemben. Talán majd akkor, ha a menhelyek nem lesznek dugig tele csodálatos gazdira váró kis turmixokkal. Annyiszor, annyi helyen elhangzott már, hogy szinte minden fajtának van saját fajtamentése. A nagy szerelmek ott is beteljesedhetnének, ennek ellenére, széles körben nincs jelen az emberek tudatában, hogy ezeknél a szervezeteknél keresgéljenek. Való igaz, hogy fajtatisztából kölykök ritkábban fordulnak elő ezeken a helyeken. Ez már viszont olyan érv, amit nem tudok, soha nem is fogok tudni elfogadni! Ha szerelmes vagyok egy fajtába, akkor ez nem korlátozódhat csak és kizárólag a kölyök egyedekre. Hiszen a szerelem azt jelenti, hogy ismerem a fajtát, rajongok a jellemző tulajdonságaiért, egy életen át társamként végig kísérem, szokásait minden korban elfogadom és kezelni tudom. Ez lenne a fajtaismeret, a felelős állattartás.

Bár ezt szem előtt tartva talán nem is lenne annyi dolga a fajtamentőknek, hiszen nem kerülne annyi, a cukimuki kölök korból kinőtt kutya az utcára. Ja, hogy a boxerrel naponta több órát kell intenzíven mozogni? A terriereknek feladat kell, különben begőzölnek? A mudi élesen csaholva ugat? A csau csaunak ápolni kell a bundáját? A beagle csavargásra hajlamos? A bulldogok sok betegségre hajlamosak? Hát erről kérem nem volt szó! De, volt szó. Aki ismeri a fajta jellemzőit, természetesen az sem ismerheti pontosan az adott egyedet. De általánosságban felkészülni, nagyjából tudni, hogy mire számítsak, nos, ezt megbocsáthatatlan bűn elmulasztani.

És ha már ilyen szépen felkészültünk, akkor igazán nem is kell tartanunk a felnőtt kutyáktól, igaz?! A kutyák egyszerű lények, a szó legjobb értelmében. Egyszerre egy dologra tudnak figyelni, de arra teljes intenzitással. Kevés kivételtől eltekintve bámulatos az alkalmazkodó képességük, egy életen át tanulékonyak és formálhatóak maradnak. Nem véletlenül vannak tanfolyamok a legtöbb kutyasuliban még az idősek számára is. Ez egy olyan előny, amit bátran kihasználhatunk. Még egy felnőtt kutya örökbefogadásánál is jó pár évre készülünk. Sokan mégis kevesebb időt szánnak e döntés meghozatalára, mint mondjuk egy ötévente lecserélt új autó kiválasztására. Pedig egy kicsit bújni az internetet, három-négy alkalommal kimenni egy menhelyre pár órára ismerkedni, sétálni a kiválasztott kutyával, igazán nem nagy feladat. Csak gondoljunk bele, hogy hány bolt kínálatát nézzük meg akár egy pár cipő megvásárlása előtt is!

Szánjunk egy picivel több időt a megismerésre, a megértésre. Adjunk esélyt az alapítványoknak, menhelyeknek, fajtamentőknek. Osszuk meg pozitív tapasztalatainkat a környezetünkkel, bátorítsuk az ismerőseinket, hiszen oly sok esetben csak a megfelelő tájékozódás és információ hiányzik.

A NOÉ Állatotthon speciális fajtamentős projektjeinek gazdára váró védencei közül szemezgessünk kicsit....

BOXERMENTÉS

Franklin adatlapjaHypopötty adatlapjaRudi adatlapjaRokkaboo adatlapjaZorba adatlapja
BULLDOGMENTÉS

Karola adatlapjaKiki adatlapja
CANE CORSO FAJTAMENTÉS

Afra adatlapja
Daewoo adatlapja
Zeusz adatlapja
Trevis adatlapja
CSAU CSAU FAJTAMENTÉS

Bruce Lee adatlapja
Delilah adatlapja
Maxwell adatlapjaÉrdeklődni róluk vagy a többi gazdára váró állatunkról az adatlapokon megadott elérhetőségeken lehet!


Megosztom a Facebookon