bulldogmentés logo

Gazdira váró francia buldogokGazdira váró francia bulldogok Gazdira váró angol buldogokGazdira váró angol bulldogok Gazdira váró buldog keverékekGazdira váró bulldog keverékek Elveszett/talált bulldogokElveszett/talált bulldogok Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam
BullBlogBullBlog Kutya hírekKutya hírek Tudnivalók a francia buldogrólTudnivalók a francia buldogról Tudnivalók az angol buldogrólTudnivalók az angol buldogról SikertörténetekSikertörténetek Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek
Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?
Számlaszám és adószám
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Lollipop, a halálból a gyógyulásba
2014.07.06. Kétségbeesett telefonhívás érkezett Dunaföldvárról egy állatorvosi rendelõbõl. Négy és fél hónapos angol bulldog babát vitt be a tenyésztõje(?), hozzájuk súlyos légzési nehézségekkel, aktivitáskor jelentkezõ ájulással. Az állatorvosi rendelõben rendelkezésre álló röntgen alapján az ott felvázolható diagnózis: extra súlyos, az élettel szinte összeegyeztethetetlen fokú légcsõszûkület. A tulajdonos helyben döntött, a megoldás könnyû, gyors, egyszerû: azonnali eutanázia (végleges altatás). Igen ám, de az állatorvosi rendelõ munkatársai elkövették azt a „hibát”, hogy belenéztek a kölyök szemeibe és képtelenek voltak megtenni anélkül, hogy jobban körüljárják a témát … helyette érkezett a segélykérõ telefon.Kétségbeesve hallgattuk a felvázolt tényeket és az általuk ismert lehetséges fejleményeket. Mit mondjunk, nem voltunk boldogok. Már megint egy borzasztó eset, egy reménytelen, kilátástalan küzdelem? Olyan sok ilyenen vagyunk túl … egyáltalán nem voltunk biztosak benne, hogy szeretnénk megint belevágni egy ilyen esetbe … de, de, de, de nem hagyhattuk annyiban, hiszen megint egy életrõl, egy élõlényrõl beszélünk, valakirõl, aki azért született meg, mert mi emberek így akartuk, valakirõl aki felett az emberek élet és halál dolgában már megint Istent akarnak játszani …Tudtuk, ha Magyarországon valaki, aki mindent, de szó szerint mindnet tud a buldogokról az nem más, mint Dr. Dzsargalszajhan Luvszandagva, vagyis ahogy mindenki ismeri Zsargal. Bátran hívtuk fel, hiszen évek óta támogatója a NOÉ Állatotthon bulldog fajtamentõ csoportjának, ismer minket, sõt nagyon sok korábbi védencünk, a nagybetûs gazdis életbe kilépve ma már az Õ páciense, nagy megnyugvás ez nekünk! Tehát nem haboztunk, azonnal megkerestük és vázoltuk neki a nemtul sok jóval kecsegtetõ helyzetet. A kétségbeesésünk egy pillanat alatt reménybe csapott át, ahogy meghallottuk a szavait. A pontos diagnózishoz endoszkópos vizsgálat szükséges, az esetek túlnyomó többségében a sima röntgen nem ad választ a légszomj okára. A felvételen látható szûk légcsõ egy rossz pillanat eredménye is lehet, hiszen a kutyusnak hiába mondja az orvos, hogy „nagylevegõt vesz, bentartja…”. Zsargal szerint sokkal nagyobb az esélye annak, hogy más a torkát, gégéjét, garatot érintõ problémával álunk szemben, ami viszont kezelhetõ, mûthetõ, gyógyítható. Sõt vállalta az extra kedvezményes vizsgálatait és kezelését is! Ezek után, naná, hogy vállaltuk a kisröfit.

Az események felgyorsultak, szerveztük a Budapestre jutását, melyben az azonnali altatást megtagadó, számára megoldást keresõ doktornõ, Dr. Bagi Fruzsina volt a segítségünkre. Köszönünk neki is mindnet!!! Ahogy megérkezett azonnal rohantunk vele Zsargalhoz az elsõ vizsgálatra. A kicsi neve Lollipop lett.
Az endoszkópos vizsgálat alátámasztotta, hogy nem a légcsövével van a gond, az a fajtájához, korához képest teljesen rendben van. A gond, hogy egy nem kikezelt felsõ légúti, kennel köhögés féle fertõzés miatt a torka, szájpadlása, garat tele van gennyes göbökkel. Emiatt az úgynevezett Morgagni tasak, ami a gégében a hangszálak mellet, a hangrésben található kóroson megduzzad és elzárja a levegõ útját. Ettõl fuldoklik. Ennek a tasaknak eredeti állapotában az lenne a feladata, hogy segítse félre nyelésnél a visszaköhögött idegen test távozását. A megoldás labor vizsgálat után célzott gyógyszeres kezelés, és mûtét.A vizsgálat kiderítette, hogy bónuszként hozott még néhány extra „cuki” fülatkát. A kis aranyosok kiirtására a kezelést azonnal megkezdtük, mely minimum 4 hétig fog tartani.Természetesen, amíg teljes információval nem rendelkeztünk az állapotáról, addig teljes karantén volt elrendelve számára, még a vizsgálatok és a mûtét idején ideiglenesen rá vigyázó önkéntesünknél is. Egy kis lakásban hol lehet karantént kialakítani: a fürdõszobában, de Lollipop állapotában ennek is nagyon örült, a kedvenc pillanatok a „közös” fürdések voltak.Az események tovább pörögtek és 3 nap múlva Lollipop már Zsargal mûtõasztalán volt.

http://www.noeallatotthon.hu/gallery/pics4/midi/img_8602.jpg
A mûtétkor mind a két Morgagni tasakot (jobb és bal oldali) eltávolították, valamint a könnyebb légzést elõsegítendõ megplasztikázták a lágy szájpadlását, mely bulldogoknál hajlamos szintén beesni a gégebejáratba.
A gyógyulás akut szakasza kb. 1 hét, utána kezd majd jobban lélegezni és azt várjuk, hogy a teljes gyógyulás után jobb lesz mint új korában, tehát jobban fog levegõt kapni, mint egy átlagos bulldog.

A mûtét nagyon jól sikerült, Lolli szinte észre sem vette. Na jó ez túlzás, de kirobbanó örömmel várt minket a rendelõben.A torkából levett szmötyi tenyésztési eredménye is megérkezett, tehát a célzott antibiotikumos kezelését is megkezdhettük, mely biztosan hosszú hetekig fog tartani. Addig pedig Zsargalék utasítása szerint cola-t kell innia, mégpedig a cukros fajtából. Igen, elõször mi is meghökkentünk, de a cola remek hányáscsillapítóként mûködik, napi néhány evõkanál segítségével könnyebb átvészelnie az elsõ napok kellemetlenségét.

Hozzátesszük Lollipop elõnyben részesíti a mézes gyógyteát,lehetõleg az ideiglenes anyukája bögréjébõl … mit mondhatunk erre … annyira bulldog! <3Az elsõ kontrollvizsgálaton minden rendben találtatott, Lollipop erõs, gyorsan gyógyul, már sokkal jobban kap levegõt. A gyógyszereket továbbra is szednie kell még hetekig, utána kezdõdhet az oltási program, ivartalanítás. Az örökbefogadása még hosszú hetekig sajnos szóba sem jöhet, most csak és kizárólag a gyógyulására koncentrálunk, és végtelenül boldogok vagyunk, hogy úgy tûnik sikerült. A újabb kutya, aki a halál torkából megmenekülve egy boldog, egészséges életre kapott esélyt.

Lollipop nem csak orvosilag lépett a gyógyulás útjára, de már most teljesen olyan mint egy igazi kölyökbulldog. Rendeltetésszerûen használja az ágyatmindennel és mindenkivel játszani szeretne. Most még természetesen csak felügyelet és szogorú kontroll mellett (kontroll hahaha egy bulldog kölyöknél …)És akik ezt az esélyt megadták neki, nem más mint Dr. Dzsargalszajhan Luvszandagva, Zsargal és hozzáértõ, kedves, segítõkész csapata az érdi Kutyavári Állatorvosi Rendelõ, akik mindnet tudnak a bulldogokról és az egyéb kisállatokról.

http://www.kutyavari.hu/https://www.facebook.com/kutyavariallatorvosi.rendeloHa a fenti sorok nem lennének elegendõek annak bizonyítására, hogy milyen kedves, jóemberek Õk, akkor itt egy kis szeglet az Állatorvosi rendelõ várójából. Minket (ez is) elvarázsolt náluk!Nem gyõzünk elég hálásak lenni Nekik mindezért, köszönjük!!!!

Lollipop az egyike csupán a NOÉ Állatotthon bulldog fajtamentõ csoportjának védencei közül. A fajtamentõ csoportot lelkes önkéntesek munka, család mellett mûködtetik, a röfik ellátására gyógykezelésére csak a TI segítségetekkel a TI adományaitokból futja!
Kérjük, támogassátok munkánkat, hiszen olyan sok a rászoruló és a bulldogok bár kétségkívül az egyik legbájosabb kutyák, de rengeteg betegségre hajlamosak, rengeteg egészségügyi, sõt nem ritkán viselkedés problémával küzdenek.

Mi minden apró támogatásnak nagyon örülünk, és hálásan köszönjük :)

Bankszámlaszámunk:
OTP 11710002-20084912Közvetlen bankkártyás adományozás:
http://adhat.hu/online/adomany/56790Paypal: info@noeallatotthon.huIlletve a NOÉ Állatotthon ADHAT Segélyvonalán, melyre mostantól SMS is küldhetõ!!!!!
Hívd a 13600-as telefonszámot (mindenféle elõhívó nélkül!), majd az automata bejelentkezése után add meg a NOÉ Állatotthon kódját: 63 !

Ha könnyebb az sms, akkor a 13600-as számra küld a 63 -at. Egy telefonhívás vagy egy üzenet értéke 250 Ft. Ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára!
Jelenleg a T-Home és T-Mobile (jelenleg csak telefonhívás!), valamint a Telenor, Vodafone és az Invitel hálózatából érhetõ el a szolgáltatás.

Köszönjük!

Megosztom a Facebookon