bulldogmentés logo

Gazdira váró francia buldogokGazdira váró francia bulldogok Gazdira váró angol buldogokGazdira váró angol bulldogok Gazdira váró buldog keverékekGazdira váró bulldog keverékek Elveszett/talált bulldogokElveszett/talált bulldogok Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam
BullBlogBullBlog Kutya hírekKutya hírek Tudnivalók a francia buldogrólTudnivalók a francia buldogról Tudnivalók az angol buldogrólTudnivalók az angol buldogról SikertörténetekSikertörténetek Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek
Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?
Számlaszám és adószám
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

SÉTA STOP a hõségriadó miatt!
2013.07.24. Természetesen ha szombat, akkor nyílt nap a NOÉn. Szeretettel várunk mindenkit 10 órától. Viszont a hõségre való tekintettel holnap (2013.06.22-én) NEM lesz kutyasétáltatásra lehetõség. Egy kis pancsolásra, kényeztetésre viszont biztosan szívesen kaphatóak lesznek. :D
Várunk mindenkit szeretettel!Mire figyeljünk fokozottan a hõségriadó alatt?

A hõguta tünetei lehetnek, ha az állat levegõ után kapkod, tekintete merev, nem engedelmeskedik a szokásos parancsszavaknak, bõre meleg és száraz, magas láza van, gyors a szívverése vagy hány. Ha ezeket észleljük kedvencünkön, rakjunk hideg vizes törölközõt az állat szõrtelen testrészeire és azonnal hívjuk ki az állatorvost, mert a hõgutát nem tudjuk házilag kezelni!

A hõguta gyakran halálos, ezért sokkal egyszerûbb megelõzni, mint kezelni. Nagyon fontos, hogy a legnagyobb hõségben ne sétáltassuk kutyánkat, és pláne ne gyakorlatoztassuk, hiszen a nagy bundájú állatok ilyenkor könnyen hõgutát kaphatnak. Azt is vegyük figyelembe, hogy a "nyomott képû" kutyusok, pl. mopszok, bulldogok jóval érzékenyebbek a hõségre, mint hosszabb orrú társaik.
Ha ilyen hõségben testmozgásra készül valaki kutyájával, akkor feltétlenül vigyen magával friss hideg vizet, amit nem csak itatásra, de az állat lehûtésére is lehet használni szükség esetén.

Fontos, hogy a forró aszfalt égési sérüléseket is okozhat, ezért a nagy melegben próbáljuk elkerülni a felhevült utakat, járdákat - válasszuk inkább a zöldebb, füves-fás-árnyékos útvonalakat. A túlsúlyos állatok zsírja hõszigetelõként mûködik megtartva a szervezetben a hõséget, ezért õket különösen óvni kell a nagy melegtõl.
Soha ne hagyjuk az állatokat az autóban, hiszen ha kint 25 fok van, akkor bent akár 50 fokra is emelkedhet a hõmérséklet percek alatt - még résnyire nyitott ablaknál is.

A húsos vagy konzervbõl adott eledelekbõl ne tegyünk ki sokat a tálba: könnyen romlanak. Ha az állat megeszi az ilyen ételt, a hasmenéses, hányásos tünetek a kánikula idején kiszáradáshoz, és akár halálhoz is vezethetnek. Adjunk inkább többször kevesebb ételt, amit rögtön elfogyasztanak; vagy száraztápot, és külön tálkában sok vizet.

A kertben tartott állatok elõtt mindig legyen friss ivóvíz, melyet napközben többször is cserélni kell. Gondoskodjunk arról, hogy kedvencünknek legyen árnyékos, de nem zárt (!) helye, ahova behúzódhat a nap elõl. Lehet, hogy amikor reggel munkába indulunk, még az egész kert árnyékban van, de a nap elõrehaladtával elõfordulhat, hogy egy talpalattnyi árnyék sem marad. Gyékény árnyékolókkal, napernyõvel biztosíthatunk megfelelõ hûsölõhelyet négylábú barátainknak.

A lakásban tartott állatoknál a légkondícionálóval, ventilátorral is óvatosan kell bánni, hiszen kutyánk, cicánk, de akár tollas vagy rágcsáló kedvenceink is huzatot kaphatnak vagy szemgyulladást szedhetnek össze. Az állandóan nyitva tartott ablak is veszélyes lehet, mert a felügyelet nélkül hagyott állatok könnyen kieshetnek, kiugorhatnak rajta.

Akinek hosszúszõrû állata van, konzultáljon állatorvosával, kutyakozmetikussal és ha nincs egészségügyi ellenjavallat, nyugodtan nyírassa le a nagy bundát rövidebbre. Fehér szõrû, illetve albínó, rózsaszín orrú és fülû állatoknál arra is ügyeljünk, hogy ne égjenek le, óvjuk õket a direkt napfénytõl. Mókás, de praktikus viselet a kutyáknak készült napszemüveg, mely szintén hasznos lehet, különösen hosszabb, lehúzott ablakos autókázásnál. :)

Szívbeteg állatoknak ilyenkor érdemes emelt vízhajtóadagot adni és a szokottnál is több vizet a rendelkezésére bocsátani!

Természetesen nyáron nem csak a hõség miatt van szükség a fokozott odafigyelésre. A nyári allergiaszezonban kedvenceink is lehetnek allergiásak egyes növények termésére, virágporára, de az sem ritka, hogy számukra mérgezõ vagy épp frissen permetezett növénybe rágcsálnak bele. Hosszú szõrû állatoknál a toklászok és bogáncsok is gondot okozhatnak a fülbe jutva, talppárnák közé fúródva és természetesen a külsõ paraziták is nagy erõvel támadnak ilyenkor, ezért célszerû rendszeresen gondoskodni a kombinált, külsõ-belsõ védelemrõl kijárós kedvenceink számára.Megosztom a Facebookon