bulldogmentés logo

Gazdira váró francia buldogokGazdira váró francia bulldogok Gazdira váró angol buldogokGazdira váró angol bulldogok Gazdira váró buldog keverékekGazdira váró bulldog keverékek Elveszett/talált bulldogokElveszett/talált bulldogok Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam
BullBlogBullBlog Kutya hírekKutya hírek Tudnivalók a francia buldogrólTudnivalók a francia buldogról Tudnivalók az angol buldogrólTudnivalók az angol buldogról SikertörténetekSikertörténetek Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek
Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?
Számlaszám és adószám
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Bulldogság és Bulldogtalanság - Beszámoló a 2012-es munkánkról
2013.03.07. A nehéz anyagiak ellenére 2012. mégis a fejlesztés, fejlõdés éve volt...

Kettõ nagy álmunk is valóra válhatott :)

A menhelyhez vezetõ út - idõjárástól független - már nem csak szép, hanem sima is, megkönnyítve ezzel életünket!Kiépítésre került - ezúton is köszönjük - a munkánkhoz elengedhetetlen stabil, széles sávszélességû, vezetékes internet.

A nagy forgalomra tekintettel, valamint néhány támogatónk segítségével újabb kennelsorok kerültek megépítésre. (Nem jelentett különösebb gondot lakókkal megtölteni...)
Megépült Linda, a galléros pávián,valamint Bruce Willis, az aranysakál kifutója,
de nyomi ménesünk sem panaszkodhat az elmúlt évre... legelõjük területe tovább nõtt, sõt immár luxus körülmények között hûsölhetnek hiper-szuper árnyas beállójuk alatt :)Végül sokat irigyelt madarainkat is megleptük egy csodálatos, fûtött volierrel, hogy télen is velünk lehessenek és mindenki megcsodálhassa õket.Januártól megnyitotta kapuit az állatotthon területén mûködõ kutyasuli is, azóta már több osztálynyi nebuló végzett alap és középfokon. És ami nagy öröm számunkra, hogy minden csoportban hemzsegtek a szuperül teljesítõ exNOÉs védencek.Az állatotthon általános beszámolója után azt hiszem itt az ideje, hogy rátérjünk a bulldogmentés tavalyi évének értékelésére.

A 2012-es év sem volt könnyebb, mint a 2011-es, sõt azt hiszem, elmondhatom, hogy sokkal több sérült, és bántalmazott bulldog került a gondozásunkba, mint az elõzõ évben. Évek óta hangoztatjuk, hogy a bulldog egy igen speciális fajta, akiknek nem csak az ára, de a tartása is igen költséges. Sajnos általános tapasztalat, hogy sokan nem néznek utána annak, hogy honnan vásárolnak bulldogot. Nem tájékozódnak körültekintõen arról, hogy a kutyának vannak-e papírjai (törzskönyv, oltási könyv), megkapta-e a megfelelõ védettséghez szükséges és kötelezõ oltásokat, valamint, hogy a kiskutya szülei voltak-e szûrve a genetikailag örökölhetõ betegségekre.
Ezek elmulasztása egy vásárlásnál, súlyos következményekkel járhat a kiskutya életének további szakaszában. Sajnos ezekbõl a felelõtlen vásárlásokból eredõen, több kutya is a fajtamentésnél kötött ki, mert a gazdák sajnos nem tudták tovább anyagilag finanszírozni a kutya kezelését.

A fajtamentés 2012-es statisztikája az alábbiak szerint alakult.
2011. év záró létszám: 16
Bekerült kutyák száma: 59
Ebbõl balesetes, kezelésre szoruló: 48
Örökbe adott kutyák száma:53
Meghalt: 6
2013 elején gazdikeresõ kutyák száma: 16

A jó hír, hogy a 75 db gazdára váró bulldog vagy bulldog keverék közül az év során 53 db kutyát sikerült örökbe adnunk. Az évben voltak sikertörténetek is.

Az egyik sikertörténetünk Diesel volt, akit 2011-ben örökbe adtunk, majd 2012-ben, hátsó felére lebénulva került vissza a gondozásunkba. A kitartó akupunktúrás kezelésnek, ideiglenes befogadója gondoskodásának valamint a támogatók segítségével vásárolt kiskocsinak köszönhetõen, Diesel nagyon sokat fejlõdött, korát meghazudtolóan küzdött, hogy újra lábra tudjon állni, ami bizonyos esetekben sikerült is neki. Majd neki is felcsillant a szerencsecsillaga, és német partnerszervezetünkön keresztül, a közel 10 éves, kiskocsis öregúr Németországba költözött. Itt említeném meg, hogy gazdihoz költözése elõtt azért még részt vett egy bulldog szépségversenyen, ahol egybe hangzó döntés alapján õ kapta meg a különdíjat.


Másik sikertörténetünk fõszereplõje nem más, mint Galamb mama, aki szó szerint szülés közben került a gondozásunkba. A gyors orvosi segítségnek köszönhetõen 6 apró bébit hozott a világra, akiket születésük pillanatától kezdve közös erõvel és Galamb mamával mi neveltünk fel. Minden igyekezetünk és odafigyelésünk ellenére sajnos két kicsin nem tudtunk segíteni. A megmaradt 4 rosszcsont viszont hétrõl hétre cseperedett, majd mikor megkapták az alap immunizáltsághoz szükséges oltásaikat, mamájukkal együtt ideiglenes befogadóhoz költöztek. A születésükkor kitört „Nekem is kell egy cuki kis kutya” hisztéria, annyira elcsendesedett, hogy a kicsik már közel 5 hónaposak voltak, de még mindig a mi vendégszeretetünket élvezték. Igaz ugyan, hogy egyikük sem hasonlított az anyukájukra, de mind a négyen gyönyörûek voltak, de csak várták, csak várták, hogy értük eljöjjön az álomcsalád. Fél évesek voltak már mire mind a 4-en saját családdal büszkélkedhettek.


A mama


A gyerekek


Bár Oktávia története már 2011-ben elkezdõdött, de 2012-ben ért véget azzal, hogy ideiglenes befogadója úgy döntött, ezt az egy szemû, fél állkapcsú bulldog lány nem adja oda senkinek, ezen túl az õ családjának a tagja lesz.

Ne feledkezzünk meg 2012 legjeirõl sem, ami sajnos jelen esetben egyáltalán nem pozitív jelzõként jelenik meg az adott kutyák történetében.

Twix, a kölyök francia bulldog szuka, aki alig 5 hónaposan került a gondozásunkba. Saját gazdája sajnos anyagilag nem bírta már tovább finanszírozni a kicsi Twix kezeléseit, így a leadás mellett döntött. Twix hátsó két lábára teljesen lebénult. Hozzánk kerülése után rengeteg vizsgálaton átesett, röntgenek sora, MR, CT, melyek sajnos egybe hangzólag azt mutatták, hogy Twix bénaságát egy fejlõdési rendellenesség okozza, mely sajnos mûtéti úton nem korrigálható. Megtörtént az egyeztetés a fizioterápiás doktornõvel is, aki a szinten tartás miatt javasolja a fizioterápiát. Twix a fogyatékossága ellenére egy igazi kölyök kutya, aki élvezi az életet, az emberek és a kutyák társaságát. Egy támogató angyalunk segítségével idén márciusban megkapta saját kerekes kocsiját is, mellyel még könnyebben tud közlekedni.

Dextert egy nyári estén találták a fóti erdõben magára hagyva. Kezdetben arra gyanakodtunk, hogy bántalmazták, de a vizsgálatok kiderítették, hogy a testén lévõ szõrhiányok egy immunbetegség tünetei. De sajnos Dexinek nem ez az egyetlen problémája. Feltételezhetõen, egy születési rendellenesség miatt a melsõ lábai nem fejlõdtek megfelelõen, így sajnos azokra nem tud megfelelõen ráállni. Használni használja õket, mely igen mókás közlekedést kölcsönöz neki. Mindezek ellenére egy életvidám, vagány kutya, aki szeret az emberek társaságában lenni, de a kutyákkal is nagyon hamar megtalálja a közös hangot.


Müriel története igen szövevényesen kezdõdött az expresszen, ahol is "ingyen elvihetõ" státusszal hirdette egy úriember. Hosszas huza-vona után, a kedves hirdetõt megszállta a jóérzés, és végül a kutya szerencsésen hozzánk került.
Az állatorvos szerint Müriel egy fiziológiai katasztrófa.
Mindkét térdében ficam, a gerince deformált, ami már most is komoly mozgásszervi problémákat okoz számára, ami az életkor elõrehaladtával csak fokozódni fog. A legkomolyabb probléma azonban a légcsõszûkülete volt, aminek következtében alig kapott levegõt. Nagyobb aktivitások esetén a nyelve elkékült, és Müriel az ájulás határán volt több esetben is. A feltárás során egy hatalmas polipot távolítottak el a hangszálairól. Azóta sokkal jobban van, és átesett az ivartalanításon is.
Müriel a tipikus példája annak, hogy átgondolatlanul, elõzetes egészségügyi szûrésekkel nem rendelkezõ bulldogokkal szaporítanak, így a megszületett egyedek a fajta több tipikus betegségét egyszerre hordozzák.

Természetesen a sor végtelenségig tudnám folytatni.
A tavalyi évben nagyon sok kutya került a gondozásunkba anyagi problémák miatt, külföldre költözés miatt, ember gyerek érkezése miatt és egyszerûen azért is, mert már megunták, vagy esetleg 1 ft-ért feltették egy országos hirdetési portálra. A bekerült kutyák között volt egy szemû, vak, süket, születési rendellenességgel született és béna is.

A tavalyi évben ismét meghívást kaptunk a velencei Bulldog Piknikre, ami azt hiszem ismételten felejthetetlen élményt nyújtott mindenkinek, aki részt vett rajta.
A Noé Állatotthon 5. alkalommal rendezte meg tavaly a Boxer és Bulldog Majálist, ahová elsõsorban a tõlünk örökbe fogadott kutyákat és gazdáikat vártuk vissza egy felejthetetlen együtt töltött napra, de természetesen szívesen láttunk mindenkit, aki ennek a fajtának az elvetemült rajongója.És ha már unod az olvasást, íme egy video a hétköznapjainkról és szombatjainkról!Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak önkénteseinknek, ideiglenes befogadóinknak, akik a végleges gazdához kerülésig szeretik és gondozzák bulldogjainkat, állandó támogatóinknak és azoknak a virtuális örökbefogadóknak/támogatóknak, akik folyamatosan segítik a munkánkat.

Sajnos ez az év fekete év is volt, hiszen több kutyánk is átkelt a szivárványhídon. Volt köztük olyan, akinek megadatott a családi környezet, de voltak olyanok is, akiknek mi voltunk a családja.

Sajnos közülük többen olyan fejlõdési rendellenességgel születtek, vagy az élet hozta úgy hogy mozgásképtelenné váltak. Sajnos a legkörültekintõbb állatorvosi kezelések ellenére sem tudtunk rajtuk segíteni.
Õk voltak Kakas, Dressz, Lucius, Spiri, Rozmár, és a kis Béna bulldog.Nem volt könnyû a 2012 év és sok jóval a 2013 sem kecsegtet, de mi dolgozunk, küzdünk, ÉRTÜK VELETEK!

Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a munkánkhoz,önkéntesként, a személyi jövedelemadója 1%-nak felajánlásával, adománnyal, virtuális örökbefogadással, örökbefogadással, ideiglenes befogadással, az adomány vonal hívásával, vagy akár csak egy megosztással!


Persze tele vagyunk tervekkel 2013-ban is. Továbbra is segítõ kezet szeretnénk nyújtani a leginkább rászorulóknak, a betegeknek, sérülteknek. Idei legfontosabb megvalósítandók az érkeztetõ, karantén, balesetes és fertõzõ részlegek felújítása, bõvítése, modernizálása. Ez nélkületek, a segítségetek és hozzájárulásotok nélkül nem sikerülhet.

Kérjük, akik mostanság adják be adóbevallásukat, gondoljanak arra, hogy állatotthonunk csak úgy tud segíteni a továbbiakban is, ha mellénk álltok. Ajánljátok fel a NOÉ ÁLLATOTTHON ALAPÍTVÁNYnak személyi jövedelemadótok 1%-át.

Adószámunk: 18169696-1-42
Illetve segíthettek a NOÉ Állatotthon ADHAT Segélyvonalán:
Hívd a 13600-as telefonszámot, majd az automata bejelentkezése után add meg a kiválasztott szervezet kódját (63)! Egy telefonhívás értéke 250 Ft. (ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára)
SMS küldésre egyelõre nincsen lehetõség.
Jelenleg a T-Home, az Invitel, T-Mobile, valamint a Telenor és Vodafone hálózatából érhetõ el a szolgáltatás.

Vagy közvetlen bankkártyás adományozással:
http://adhat.hu/?q=online%2Fadomany%2F56790


PayPal:
https://www.paypal.com/hu/cgi-bin/webscr?cmd=_flow&SESSION=9EBRFvK5Ksr3X5-1TySMW4ZyYZkqc7eT0mdEOmcQhXSbzq2Z8G2ewuMPM4O&dispatch=5885d80a13c0db1f8e263663d3faee8dd75b1e1ec3ad97b7af62835dd81d5d52

Illetve közvetlenül a központi, vagy a speciális projektek elkülönített bankszámláin, melyet megtalálhattok minden projekt elérhetõségeinél.

Köszönjük Angyalok!
CSAK VELETEK SIKERÜLHET!Megosztom a Facebookon