bulldogmentés logo

Gazdira váró francia buldogokGazdira váró francia bulldogok Gazdira váró angol buldogokGazdira váró angol bulldogok Gazdira váró buldog keverékekGazdira váró bulldog keverékek Elveszett/talált bulldogokElveszett/talált bulldogok Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam
BullBlogBullBlog Kutya hírekKutya hírek Tudnivalók a francia buldogrólTudnivalók a francia buldogról Tudnivalók az angol buldogrólTudnivalók az angol buldogról SikertörténetekSikertörténetek Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek
Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?
Számlaszám és adószám
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Mizu tanulságos története
2011.07.13. „Kicsilány, ó, szia, helló!
Álljunk össze, mint két kicsi lego, hó!
Na figyu már, mondom mi a szitu, te lány, én meg fiú,
na mizu, mizu, mizu?„

Nagyjából ennyi szakértelemmel rendelkezhetett az az ember, akinél Mizu született. Végülis az édes, pici kölykökhöz nem kell más, csak egy szuka és egy kan, majd jöhetnek a babák. Minek törzskönyv? Minek a szûrések? Nem kell hozzá semmi, 20-30 ezerért úgyis elkel a neten. Neki semmit sem kell csinálnia, mégis egy kis plusz pénzhez jut.

Adott egy fiatal pár, akiknek van már egy bulldogjuk. Szeretnének mégegyet, hisz szeretik a kutyákat, a sajátjuknak is jól jönne egy játszótárs. Elkezdenek keresgélni a neten, nem ragaszkodnak a törzskönyvhöz, hisz Õk csak egy családi kedvencet szeretnének. Nem szükségesek a papírok, nem akarják sem pároztatni, és kiállításra sem akarják vinni. Nem hallottak még arról, hogy a szaporítók és a tenyésztõk közt mi a különbség, csak azt tudják, hogy jó hosszú és cifrás nevekkel, törzskönyvvel drága a kutya, viszont papírok nélkül már pár ezer forintért is kaphatnak.
Rátalálnak egy alomnyi édes, pici francia bulldogra, szerelem elsõ látásra és már indulnak is érte Tatabányára. Nem akarják õk megnézni a szülõket, miért is tennék? Nem akarják látni a szülõk papírjai sem, hisz mint már említettem, õk csak egy családi kedvencet szeretnének.
Az elsõ pár hét szépen telik, van egy eleven, játékos babájuk, aki nagyszerûen beilleszkedett a családba, kijön a kutyájukkal és imádnivaló. Nagyon nem is volt idejük kiélvezni a gondtalan hétköznapokat, mert azt vették észre, hogy a kutya egyik szemén elkezdett nõni valami piros duzzanat. Ezen kívül egyre büdösebb, korpásabb és hullik is a szõre. Futás az állatorvoshoz. Ott kiderül, hogy a kutya szeme Harderes, amit bizony mûteni kell. 15-20 ezer forint nagyjából. A bõre pedig demodexes, kikezelni hosszú hetekbe, hónapokba telik. Lelkesen hordták is minden héten orvoshoz, ahol igen csak nagy összegeket hagytak ott. Egy darabig ezzel nem is volt gond, hisz az õ kutyájuk, szeretnék, ha meggyógyulna, ám egy idõ után elfogy a félretett pénz, sajnos nem bírta a családi kassza a havi-igencsak magas- állatorvosi számlát. Ekkor jött az elhatározás, bármennyire is szeretik, meg kell válniuk tõle. Mivel még soha nem hallottak a Bulldog Fajtamentésrõl, így feltették az internetre hirdetni. Odaadták õk ingyen, csak szeretõ családra leljen, olyan családra, akik ki bírják fizetni a havi 30-40 ezer forintos kezelést. Ekkor talált rá önkéntesünk is erre a hirdetésre, hívta föl õket és vettük át a kiskutyát. Örültek is nekünk, hisz mondták, hogy a fél órás út alatt rengeteg jelentkezõ volt a kutyára, és sajnos nem épp a legbizalomgerjesztõbbek, így örülnek, hogy a kutya jó helyre, biztos kezekbe került. Szeretnének másik kutyust, de mostmár tudják, mikre kell odafigyelniük, és ezek után igenis ragaszkodni fognak a papírokhoz, és a jó hosszú, cifra alomnevekhez. Belátták, hogy a pár hét alatt többet költöttek a kutya kezelésére, mint ha akkor egy drágább, ám ellenõrzött tenyészetbõl vásároltak volna kiskutyát.

Mizu jelenleg 4 hónapos. A betegsége miatt még egyetlen oltást sem kaphatott. Átesett egy jó nagy kivizsgáláson, ahol kiderült, nem csak a demodexe súlyos, teljes felépülése hónapokba telik majd, hanem gond van az elsõ lábaival, de azt szerencsére kinövi. Egyik szeme harderes, ezt mihamarabb meg kell mûteni és mindkét hátsó lábán térdkalács ficama van, amit 1 éves kora után szintén mûteni kell. Ez a rengeteg baja pedig igen, egy 4 hónapos, 4,5kg-os pici kutyának van!

Nem gyõzzük sajnos hangoztatni, hogy ha valaki venni szeretne kutyát –bár már rengeteg fajtának van fajtamentése, ahol örökbe is lehet fogadni- akkor ne az interneten hirdetett olcsó, innen-onnan származó, kétes eredetû és papírok nélküli kutyát vegye meg!
Mizu is tökéletes példája annak sajnos, hogy olcsó húsnak híg a leve.


Megosztom a Facebookon